040 513 614

V nakupovalni košari ni artiklov.

Gostuj kot doma ("Roam Like at Home")

S četrtkom 15.6.2017 je v veljavo stopila EU regulativa imenovana Gostuj kot doma oziroma "Roam Like At Home". O uredbi je bilo v zadnjih nekaj mesecih napisanega kar veliko. Pa si poglejmo, kaj nam ta uredba dejansko prinaša in na kaj moraš biti pozoren/na.

 

eu

 

Že nekaj let se stroški gostovanja, v državah EU na zahtevo Evropske unije, znižujejo. To nam je omogočalo, da nismo imeli previsokih računov, ko smo prišli iz dopusta. S 15. 6. 2017 pa je v veljavo stopila nova regulativa, ki nam omogoča gostovanje v državah EU, po domačih cenah. Sedaj si gotovo misliš: "Super, nobenih dodatnih stroškov, kljub temu, da smo na počitnicah v tujini." Ja v osnovi to drži, vendar ima tudi ta uredba določene podrobnosti, katere je vredno upoštevati.

 

Kaj nam prinaša EU regulativa?

V osnovi določa, da mobilne storitve v državah članicah EU porabljaš pod enakimi pogoji kot doma.

morje

Klici in sms-i

S klici in smsi naj ne bi bilo preveč težav. Telefonske storitve, se po 15.6. 2017 ob gostovanju v eni izmed držav EU zaračunavajo po domači tarifi. Ko boš na dopustu, se bodo tvoji klici, SMS in MMS sporočila, obračunavala kot doma. Če imaš zakupljeno določeno število brezplačnih enot, se bodo te ob gostovanju preprosto odštevale. Kar super, kajne? Če pa zakupljene enote slučajno porabiš, ti jih mora ponudnik zaračunavati po domačih maloprodajnih cenah.

 

Prenos podatkov

Pri prenosu podatkov pa se stvari malo zapletejo. Vsak telefonski ponudbnik ima namreč pri posameznem paketu svoja pravila. Ker so ponudbe zelo različne, regulativa daje ponudnikov malo bolj odprte roke. Mobilni operater za vsak paket določi, koliko prenosa podatkov ti pripada ob gostovanju v državah EU (glede na to, koliko prenosa podatkov imaš zakupljenega v Sloveniji). Največje omejitve so pri uporabnikih, ki imajo v domačem okolju neomejen prenos podatkov. V vsakem primeru pa mora operater uporabnikom sporočiti, kakšne so spremembe v njegovem paketu.

 

Poštena uporaba

EU regulativa je zaradi morebitnih zlorab zaščitila tudi operaterje. Ugodnosti, ki jih prinaša regulativa lahko koristiš samo v primeru, da je tvoja telefonska števila večino dni v letu aktivna v Sloveniji. V primeru da mobilni operater zazna kršitve, ti lahko zaračuna pribitke.

Od četrtka 15.6. dalje, torej lahko kličemo, pošiljalamo sporočila in brskamo po spletu v vseh državah članicah EU po domačih cenah. Pa vendar, se potrudi na počitnicah odklopiti od vsakdanjika in se spočiti :)

 

 

Dodaj odgovor

 
Brezplačna dostava
Brezplačna dostava za vsa naročila v skupni vrednosti nad 40€!
 
15 dnevna garancija
Če si slučajno naročil/a izdelek, ki ne ustreza mobitelu, ne skrbi! Zamenjali ga bomo brezplačno ali vrnili denar.
 
Potrebuješ pomoč?
Pošlji nam sporočilo na info@etuizamobi.si, vedno z veseljem pomagamo in svetujemo!
 
Največja izbira etuijev
Ne najdeš etuijev za svoj telefon? Piši nam na info@etuizamobi.si.